Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com Следвайте Гласове в ТелеграмПризрачният кораб на Северен поток. Фалшивите

...
Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com Следвайте Гласове в ТелеграмПризрачният кораб на Северен поток. Фалшивите
Коментари Харесай

Сиймур Хърш: Версията на ЦРУ за митичната яхта при взрива на Северен поток е примамка за медиите, за да забравят за Джо Байдън

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Призрачният транспортен съд на " Северен поток ". Фалшивите детайлности в формалната история на Централно разузнавателно управление на САЩ

Централната разследваща организация на Америка непрекъснато организира секретни интервенции из целия свят и всяка от тях би трябвало да има история за прикритие при положение, че нещата се объркат, както постоянно става. Също толкоз значимо е да има пояснение когато всичко мине добре, както стана в Балтийско море през есента. Няколко седмици след моето следствие, че Джо Байдън е разпоредил унищожаването на газопровода " Северен поток ", Агенцията създаде история за прикритие и откри искащи да я повторят в The New York Times и две огромни немски изявления.

Газ, изтичащ от тръбопровода " Северен поток " 2 в Балтийско море, 28 септември 2022. Шведска брегова защита

Създавайки история за дълбоководни гмуркачи и екип, който не съществува, Агенцията е следвала протокол и историята е щяла да бъде част от първите дни на тайното обмисляне за унищожаването на тръбопроводите. Основният детайл е митична яхта, наречена, по подигравка, " Андромеда " – красивата щерка на митичния цар, който е прикрепен за канара, гол. Официалната история е споделена и подкрепена от BND – Федералната разследваща работа на Германия.

Първоначалният ми отчет беше отразен в целия свят, само че беше пренебрегнат от огромните издания и телевизионни мрежи в Съединени американски щати. Докато историята набираше известност в Европа и на други места в чужбина, The New York Times разгласява на 7 март материал, в който се цитират американски публични представители на властта, които са „ разгледали “ нови доказателства на разузнаването, които разказват като „ стъпка към установяване на отговорността “ за саботажа на тръбопроводите. Историята на Times притегли вниманието по света, само че по-късно нищо повече не се чу от вестниците по отношение на това кой какво е направил. В изявление за подкаст на Times единият от тримата създатели на публикацията несъзнателно изясни за какво историята умря още с раждането си. Авторът беше запитан за присъединяване на твърдяната проукраинска група: „ Какво Ви кара да мислите, че е станало по този начин? “ Той отговори: „ Искам да съм напълно явен, че ние в действителност знаем доста малко. Нали? “

На 3 април The Washington Post писа, че някои проверяващи от Европа се съмняват, че яхтата " Андромеда " е саботирала тръбите без помощта на втори съд. Някои в Европа се чудят дали ролята на Андромеда е била „ нещо за похищение на вниманието или единствено част от картината “. Статията не допуска, че администрацията на Байдън е забъркана в унищожаването на тръбопровода, само че цитира неназован европейски посланик, съгласно който всеки вижда, че там е заровено кучето, само че всички се преструват, че всичко е обикновено. „ По-добре е да не знаем “, споделя дипломатът. Нито един американски формален представител не е представен, даже и анонимно, от Post.

Администрацията на Байдън се трансформира в зона, свободна от мнения за " Северен поток ". Това е заслуга на разнообразни чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ, които дават подправени истории на медиите тук и в чужбина в границите на сполучливото изпитание светът да се концентрира върху всички вероятни обвинени отвън този, който се обрисува като най-логичен - президентът на Съединените щати.

Times също по този начин заяви, че европейски народен представител, брифиран от разузнаването на страната си, споделя, че службите събират данни от почти 45 кораба, чиито транспондери не са работели при прекосяването им през региона по времето, когато тръбите са взривени. Един от по този начин наречените „ кораби-призраци “ може да е сложил мините и по-късно да е задействал устройството за взривяване.

След като излезе историята на Times, най-големият немски вестник Die Zeit побърза да разгласява публикация за следствието на гърмежите на " Северен поток ", по което е работил от месеци, взаимно с социална телевизионна мрежа. Седмичникът излезе с нещо ново: разпозната е яхта, която съгласно изследването е била „ наета от компания в Полша, най-вероятно притежавана от двама украинци “. Групата, наела яхтата и направила унищожаването, се твърди, че е включвала капитан, двама водолази, двама асистенти на водолазите и лекар. Описани от Die Zeit като „ наемни убийци “, чиито имена не са оповестени или известни, групата е употребила подправени паспорти и е транспортирала нужните експлозиви до мястото на престъплението. Твърди се, че яхтата е плавала наоколо до датския остров Бронхолм, който е покрай мястото на саботажа на тръбопроводите.

Вестникът твърди, че яхтата е била върната на компанията, от която е наета – наемът на сходни яхти стига до две хиляди $ и повече на седмица – в „ непочистено положение “, което е разрешило на немските проверяващи да открият следи от експлозив на кабинната маса. По-късни истории настояват, че проверяващите са намерили също и два подправени украински паспорта, оставени в яхтата. Следваща история в Der Spiegel, немско седмично списание, оповестява, че въпросната яхта се споделя " Андромеда ".

След това аз разгласих история, в която посрамвам догатката си, че информацията, дадена от немската федерална полиция както на Die Zeit, по този начин и на Der Spiegel произлиза от американските служби. Авторът на материала в Die Zeit, Холгер Щарк, умел публицист, който познавам от преди десетина години, когато работеше във Вашингтон, се свърза с мен, с цел да стачкува против това изказване. Щарк ми сподели, че има отлични източници в Германската федерална полиция и е научил това, което знае от тези източници, а не от която и да е разследваща работа, немска или американска. Повярвах му и незабавно поправих историята.

Признавам, че за всеки публицист е мъчно да написа за другар публицист, изключително за добър. Но този случай изисква приемане на обстоятелства, които би трябвало да бъдат сложени под въпрос. Например, аз не попитах Щарк дали не се е зачудил за какво американски вестник, далечен на съвсем четири хиляди благи, би разгласил същите обвинявания, за група неназовани украинци, които не са свързани с държавното управление в Киев и които, съгласно публични лица в Германия, са търсени. Ние обсъдихме обстоятелството, който той изнася: че управляващите в Германия, Швеция и Дания са решили скоро след взривяването на тръбопровода да изпратят екипи на място, които да вземат една от мините, която не се е взривила. Той сподели, че са закъснeли. Американски транспортен съд е стигнал до мястото в рамките дневно или два и е взел мината и други материали. Попитах го за какво съгласно него американците са бързали толкоз да стигнат до мястото и той отговори с клатене на ръката, „ Нали знаеш какви са американците. Винаги желаят да бъдат първи. “ Има и друго напълно явно пояснение.

Номерът на положителната пропагандна интервенция е да се даде на целите – в тази ситуация западните медии – това, което желаят да чуят. Един специалист от разузнаването ми го изясни по-кратко: „ Когато правиш интервенция като газопровода, би трябвало да планираш и контраоперация – стръв, която има усет на действителност. И тя би трябвало да бъде колкото е допустимо по-детайлна, с цел да й се повярва. “

„ Хората през днешния ден са не запомнили, че съществува такова нещо като подигравка “, ми сподели специалистът. „ HMS Pinafore ” не е опера на Гилбърт и Съливан за историята на Кралския флот през 19 век. Пародия е. Целта на Централно разузнавателно управление на САЩ в тази ситуация с газопровода беше да произведат подигравка, която да е толкоз добра, че пресата да ѝ повярва. Но от кое място да стартират? Няма по какъв начин тръбопроводът да е бил опустошен от аероплан, или пък от моряци на гумена лодка. Но за какво не яхта? Всеки сериозен откривател на събитията знае, че не можеш да закотвиш яхта във води, които са с дълбочина от 260 фута “ – дълбочината, на която четирите тръбопровода са били разрушени – „ само че историята не е основана за него, а за пресата, която не би разпознала пародията, когато тя ѝ бъде показана. “

Експертите от разузнаването са създали лист с всички детайли, нужни на несъмнено лице или група за наемането на скъпа яхта. „ Не можеш просто да си вървиш по улицата с подправен паспорт и да наемеш яхта. Трябва или да наемеш капитан, който разполага с яхта, взета от организация или от притежател на яхта, или да имаш капитан, който има документ за ръководство, както изисква законът за морското корабоплаване. Всеки, който даже единствено е плавал на яхта, знае това. “ Подобни удостоверения и пълномощия за дълбоководно гмуркане, изискващо използването на Нитокс – специфична примес от О2 и азот – биха били изискани за водолазите и доктора.

Експертът имаше още въпроси за твърдяната яхта. „ Как 49-футова яхта намира тръбопроводите в Балтийско море? Тръбопроводите не са толкоз огромни и не са маркирани на картите, които са налични при наемане на съда. Може би концепцията е била да пуснат двамата водолази във водата “ – не е доста елементарно това да се направи от дребна яхта – „ и те да ги потърсят. Колко дълго може водолаз да остане долу в костюм? Може би 15 минути? Което значи, че на един водолаз би му лишило към 4 години за претърсването на една квадратна миля. Нито един от тези въпроси не е заложен от никоя медия. Значи, имаме шестима души на яхта – двама водолази, двама асистенти, лекар и капитан, които са наели яхта. Едно нещо липсва – кой ще обслужва яхтата? И ще готви? Ами бордовия дневник, който лизинговата компания би трябвало да води по законови аргументи? “

„ Нищо сходно не се е случило “, ми сподели специалистът. „ Престани да се опитваш да свържеш това с действителността. Това е подигравка. “
Историите в New York Times и европейската преса не дават индикации, че който и да е публицист е съумял да се качи и физически да огледа въпросната яхта. Нито пък изясняват за какво някакви пасажери от яхтата биха оставили паспортите си, подправени или не, на борда след връщането на яхтата. Имаше само оповестени фотоси на яхта с името " Андромеда ", намираща се на изсъхнал док.

Нищо от тези неща не може да избави неприятна история за прикритие, ми сподели специалистът от разузнаването. „ Усилието да се трансформира измислицата в истина ще продължава постоянно. Сега след следствието се появява фотография на платноходка, която не може да бъде проследена – без регистрационен номер на мястото, на което той би трябвало да се намира по закон. " Андромеда " е заменила " индивида от Пилтдаун " в пресата. “

Експертът показа една мисъл за край: „ В свят на професионални анализатори и оператори, всеки ще заключи универсално и вярно от твоя роман, че дяволското Централно разузнавателно управление на САЩ е измислило интервенция, която на пръв взор е толкоз нелепа и детинска, че същинската ѝ цел е била да укрепи истината. “

 

Инфо: seymourhersh.substack.com

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР